نانوتراشه‌ای که می‌تواند سریع و ارزان هپاتیت را شناسایی کند

شرکت بیوویسی (Biovici) با همکاری چند دانشگاه مختلف اقدام به ساخت سامانه‌ای برای تشخیص سریع و ارزان نشانگرهای بیماری کرده است. این سامانه نوعی آزمایشگاه روی تراشه است که می‌توان از آن برای تشخیص بیماری‌ها استفاده کرد.

شرکت انگلیسی بیوویسی (Biovici) با همکاری آزمایشگاه ملی فیزیک، دانشگاه چونگکیگ و چند شریک دیگر اقدام به ساخت سامانه‌ای برای شناسایی زیست‌نشانگرهای بیماری کرده است. با استفاده از این سامانه می‌توان بیماری هپاتیت را شناسایی کرد. مرکز مترولوژی گرافن در NPL وظیفه حمایت از این پروژه را به عهده داشته و به دنبال تجاری‌سازی این فناوری است.
این پروژه ۲ ساله بوده و قرار است در انتهای سال دوم، نمونه اولیه این حسگر ساخته شود و حساسیت آن به گونه‌ای باشد که بتوان آن را تجاری سازی کرد. این روش غیرتهاجمی برخلاف روش‌های رایج آزمایش خون، بسیار سریع و ارزان امکان بررسی خون را فراهم می‌کند. این راهبرد ساده‌ترین و سریع‌ترین روشی است که می‌توان از آن برای محل‌های کار در بخش کشاورزی و صنعتی استفاده کرد.
اوون گای از محققان این پروژه می‌گوید: «استفاده از فناوری پردازش نیمه‌هادی و به کارگیری از آن در گرافن موجب شده تا بتوان حسگری ارزان تولید کرد. این حسگر به نوعی یک آزمایشگاه روی تراشه است که می‌تواند کاربرد تشخیصی داشته باشد.»
پاول مورگان از شرکت بیوویسی می‌گوید: «این همکاری مشترک مسیرهای تازه‌ای به سوی توسعه آزمایشهای ارزان قیمت باز می‌کند.» الگا کازاکووا از محققان NPL می‌گوید: «گرافن ماده‌ای منحصر به فرد بوده و می‌توان از آن در حوزه های مختلف حسگری استفاده کرد. برای مثال برای تشخیص آلرژی یا آلودگی هوا می‌توان از این فناوری بهره‌برداری کرد.»
محققان از زیست‌نشانگرهای هپاتیت که در سرم وجود دارند برای این کار استفاده کردند. این حسگر امکان رصد زنده این نشانگرها را دارد. این حسگر بسیار سریع و ساده عمل کرده و شباهت زیادی به تست‌های بارداری دارد.
لازم به ذکر است که هپاتیت نزدیک به ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان را مبتلا کرده و سالانه ۱.۴ میلیون نفر را به کام مرگ می‌کشد. در حال حاضر از آزمایش خون برای تشخیص هپاتیت استفاده می‌شود که نیاز به چند روز زمان دارد. اما در این پروژه محققان از خاصیت هدایت الکتریکی گرافن استفاده کردند که برای حسگری ویژگی ایده‌آلی است. پیش از این از زیست‌حسگرهای الکتروشیمیایی برای تشخیص یک نوع از هپاتیت استفاده شده است، اما در این پروژه محققان حسگر گرافنی ساختند که قادر است چند نوع هپاتیت را به طور همزمان شناسایی کند.

منبع:

http://www.npl.co.uk/news/new-graphene-sensor-to-improve-hepatitis-diagnosis